5 BEVÁLT GYAKORLAT, HA KÜZDESZ AZ ANGOL KIEJTÉSSEL

Íme a tippjeim, hogy úgy érezd magad, mint a fenti kiskedvenc, ha meg kell szólalnod angolul.

Tanulj meg hallgatni!

Mielőtt megtanulod, hogy hogyan beszélj, meg kell tanulnod hallgatni. Hallgass rádióműsorokat, TV híradókat, filmeket, zenét, podcastokat. Minél jobban kihallod a szavakat, annál jobb leszel a kiejtésükben.

Figyeld meg, hogyan mozognak az ajkaid!

Az ajkak mozgása befolyásolja azt, hogy hogyan ejted a szavakat. A kiejtésed javításához először figyeld meg a saját ajkaid mozgását. Ehhez használj tükröt vagy tedd a mutatóujjadat a szád elé (mintha csitítanál valakit). Majd figyeld meg mások ajakmozdulatait a kedvenc angol videóidban vagy filmjeidben, és utánozd őket.

Hangsúlyozz!

A magyarral ellentétben az angol egy szabad hangsúlyú nyelv. Ez azt jelenti, hogy a nyomaték nem a szó egy meghatározott szótagjára esik. A nyomaték váltása a szó jelentésének változását eredményezheti.

Pl.
object OB-ject /ˈɒbdʒekt/ - [főnév] tárgy, dolog és ob-JECT /əbˈdʒekt/ - [ige] tiltakozik, ellenez, kifogásol
project PRO-ject /ˈprɒdʒekt/ - [főnév] projekt, terv és pro-JECT /prəˈdʒekt/ [ige] vetít, kilő

Bár léteznek hangsúlyozásra vonatkozó szabályok, a legjobban úgy sajátíthatod el a megfelelő hangsúlyokat, ha figyelsz és utánzol.

Gyakorolj nyelvtörőkkel!

A hasonló hangok kiejtésének gyakorlásához használj nyelvtörőket!

Íme néhány példa:
/s/ és /ʃ/ She sells seashells by the seashore.
/kr/ és /kl/ How can a clam cram in a clean cream can?
/r/ és /l/ Red lorry, yellow lorry (x3)

Nemcsak azért jó mondogatni ezeket, mert vicces, amikor összeakad a nyelved, hanem mert sikerélményt nyújt, amikor végre hibátlanul elmondod.

Beszélj angolul, amilyen gyakran csak tudsz!

Ha nem beszélsz gyakran, akkor zavarba jössz és elbizonytalanodsz, amikor eljön az idő, hogy mondj valamit angolul. A beszélgetéssel nemcsak a kiejtést gyakorlod, hanem megtanulod leküzdeni az idegességed és jól érezni magad, amikor mások előtt kell megszólalnod. Keresd az alkalmakat az angol nyelvű társalgáshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top