HASZNÁLOD VAGY ELVESZÍTED? – 10 + 1 TIPP ÉS TRÜKK AZ IDEÁLIS ANGOLTUDÁSÉRT

Pszt! Elárulom az egyetlen megoldást!

Az angoltudás kicsit olyan, mint a víz az otthonodban. Nem kell, hogy állandóan folyasd, de amikor szükséged van rá, akkor tudod, hogy csupán egy karnyújtásnyira van. Ugyanígy az angol nyelvet sem biztos, hogy minden nap minden percében használod, de amikor szükséged van rá, akkor tudd, hova kell nyúlni!

Akárcsak a vízcsöveket a lakásodban, az angoltudásod is illik karbantartani, mert mindkettő megkophat és berozsdásodhat. Bízzuk a csövek karbantartását a vízszerelőkre! Ellenben, ha az angoltudásodat akarod gondozni, akkor olvass tovább, mert elárulom neked a titkot, hogy mit kell tenned.

Bármely készség elsajátításának legjobb módja az, ha addig gyakorlod, amíg természetessé nem válik. Tehát ha angolul tanulsz, akkor gyakorold azt minél többet!

Nem először hallottad ezt, de még sem tudod merre indulj?! Ne aggódj, nem engedem el még a kezed. Megmutatom, hogyan szokták mások (köztük én is) gyakorolni az angol nyelvet és hogyan fejlesztheted te is saját magad.

Tippek és trükkök az angoltudásod elmélyítésére és szinten tartására

1. Utazz!
Látogass el olyan helyekre, ahol anyanyelvként beszélik az angolt! Ez az információ valószínűleg nem meglepő, de az angol nyelv tanulásának messze a legjobb módja, ha olyan környezetben tartózkodsz, ahol mindenki beszéli a célnyelvet, de a magyart senki. Ha megteheted, üdülj vagy legalább egy kis ideig dolgozz külföldön!
> AZ ANGLOFÓN VILÁG

2. Barátkozz!
Megtörténhet, hogy a saját környékeden vagy városodban is találsz angolul beszélőket. Az is előfordulhat, hogy ezek között az emberek között találhatsz olyanokat, akik hajlandók hetente néhány órát veled tölteni. Csatlakozhatsz valamelyik klubjukhoz, vagy önkénteskedhetsz valamelyik közösségi központjukban. Amellett, hogy csiszolod a nyelvtudásod, egy új hobbira is szert tehetsz.

3. Tekerd fel a hangerőt!
Számos olyan (online) rádióállomás és TV-csatorna van, amely angol nyelvű műsort kínál. Ha hallgatod és/vagy nézed a műsoraikat, új szókincsre tehetsz szert, megértheted az angolul beszélő emberek testbeszédét és idiómáit, és betekintést nyerhetsz a szórakozásról alkotott elképzeléseikbe.
> ONLINE RÁDIÓK: EGYESÜLT KIRÁLYSÁG | USA

4. Nézz filmeket!
Ma már több streaming szolgáltató sok ezer filmje és sorozata közül választhatsz. Nézd tehát az angol nyelvű felvételeket az eredeti nyelvükön! Meg fogsz lepődni, mennyi mindent megértesz! Az jó még ezekben az online filmekben és sorozatokban, hogy egy-egy jelenetet annyiszor lejátszhatsz ahányszor kedved és időd engedi.

5. Olvass könyvet!
Nem kell egyből egy száz évvel ezelőtt íródott regényre gondolni! Kezd feliratokkal, címkékkel és reklámokkal, majd fokozatosan térj át a gyerekkönyvekre és a könnyített olvasmányokra! Ha jobban megy az angol, de a régies nyelvezetet kihagynád, akkor válasz az angol nyelvű úti leírások vagy kortárs szerzők szépirodalmi és nem szépirodalmi könyveik közül! Látogass el a helyi könyvtárba vagy keresgélj az interneten!
> INGYENES ONLINE ANGOL KÖNYVEK: PROJECT GUTENBERG | THE ONLINE BOOKS PAGE | KINDLE STORE

6. Olvass dalszöveget!
Ízig-vérig muzikális ember vagy? Mindenképp olvasd el (és tanuld meg) a kedvenc dalaid szövegét. Végül pedig énekeld együtt a kedvenc előadóddal – angolul!
> DALSZÖVEGES OLDALAK:
LYRICS | AZLYRICS | GENIUS

7. Fedezd fel az internetet!
Ahogy fentebb olvastad az internet egy csoda dolog, ha az angol nyelvről van szó: rádiót hallgathatsz, filmet nézhetsz, könyvet olvashatsz stb. De mindezt tovább fokozhatod! Állítsd át a keresőd nyelvét angolra és a kívánt dolgokra is angolul keress rá!

8. Játsz!
Találj ki játékokat magadnak! Dönthetsz úgy például, hogy minden nap megtanulsz egy új mondatot angolul. Ezért minden nap kiragsztasz a hűtőre vagy fürdőszobatükörre egy cetlit a mondatoddal. Ezért, amikor kinyitod a hűtőt vagy belenézel a tükörbe, akkor mindig elolvasod és hangosan megismétled a mondatot.

9. Címkézz!
Ragassz címkét mondjuk az előszobád minden egyes holmijára. Majd mondd ki hangosan az angol szót minden alkalommal, amikor használod azt a tárgyat. Amennyiben már magabiztos használója vagy a szavaknak, távolítsd el a címkéket, de folytasd a név hangos kimondását. Ragaszd vissza a matricát, ha elfelejtenéd a szót. Amikor a címkék többsége eltűnt, akkor ideje felcímkézni a következő helyiséget!

10. Csináld a forgatókönyv szerint!
Remek angol mondatot hallasz egy filmben, kiváló sort egy angol dalban, vagy elkapsz egy nagyszerű angol mondatot egy hirdetésben? Ezek kincsek, ezért naponta többször ismételd hangosan ezeket a szavakat és kifejezéseket! Persze előtte érdemes megnézni a szótárban, hogy mit is jelentenek.
> SZÓTÁRAK: GOOGLE TRANSLATE | OXFORD LEARNER’S DICTIONARY

+1 Tanulj tanárral!
Bár az interneten rengeteg dolgot elérhetsz, ami a nyelvtanuláshoz kell, ha visszacsatolásra vágysz egy angol nyelvet ismerő tanártól, akkor érdemes angol magánórákra vagy tanfolyamra jelentkezni. Ebben az esetben nemcsak a kiejtésedről kapsz visszajelzést, hanem strukturált rendszerben fejlődhetsz.
> NYELVÓRÁK A NYELVVÁROSBAN: EGYÉNIÚJ! PÁROS VAGY KISCSOPORTOS

Már most gyakorolnál?

Nézd meg ezeket is!

  • TÉLI SZÓKINCS A karácsonyon és a szilveszteren túl: társalogj a sielésről vagy a téli fejfedőidről!
  • BESZÉLJ AZ ÚJRÓL! Ismerj meg 5 kifejezést a “new” szóval!
  • 5+1 ÉRDEKES SZÓ Te használod ezeket a szavakat, amelyek nem is olyan régen kerültek be az Oxford Angol Szótárba?

Te jössz!

Melyik tippről vagy trükkről hallottál már? Melyiket használtad?
Ismersz olyan trükköt, ami nincs a listában, de hasznos lehet? Oszd meg kommentben vagy e-mailben (nyelvvaros@nyelvvaros.hu)!

Scroll to top